Hoe het begon!

We tellen het jaar 1989. Enkele enthousiaste leden van 't Havermeuleke stellen vast dat er bij kinderen ook wel interesse is voor volksdansen. Plannen worden gesmeed om een jeugdafdeling op te starten. Ze vragen in februari 1990 aan één van onze accordeonisten of hij geïnteresseerd is om bij hun nieuwe groep te spelen, op zaterdagvoormiddag. Tot hun grote verbazing kregen ze volgend antwoord: "Oh, dat zal moeilijk gaan. Ik speel dan al accordeon voor de kindergroep die enkele leden van Reuzegom opgestart hebben op 13 januari 1990 onder de naam "ROZEMARIJNTJE". Een donderslag bij heldere hemel. Hun muzikant die de nieuwe kindergroep van de collega's begeleid. Er dient bijgevolg dringend afgesproken met die andere enthousiastelingen.

Enkele weken later zitten de beide partijen samen rond te tafel:
Wim, Martine, Wim(meke), Katelijne, Wim, Lutgarde en Ivo.
Al snel blijkt dat een samenwerking geen probleem is. Leuven is immers te klein voor 2 kindervolksdansgroepen. Rozemarijntje maakt een nieuwe start als onafhankelijke groep (zoals van den beginne gepland). Onderling wordt overeengekomen dat over beide volwassengroepen evenveel informatie doorgegeven wordt aan de kinderen. Alle kinderen zijn welkom vanaf de leeftijd van 8 jaar en blijven bij ons tot 12 jaar. Er wordt vanaf september 1990 gedanst in het HDC ipv het Celestijntje, waar het begon.
Functies worden verdeeld: Wim K. Katelijne, Lutgarde en Martine worden dansleiding, Ivo en Wim VC maken de muziek en Wim L. wordt woordvoerder.

De naam ROZEMARIJNTJE werd gevonden in een Vlaams kinderlied, wat tot op heden het slotliedje is bij elke repetitie. Er is ook een Vlaams kinderdansje met dezelfde naam die door iedereen wel gekend is, dat is dan leuk meegenomen, maar onze naam vind haar oorsprong hierin:

"Rozemarijntje,
20 in de rij,
30 in de rozenkrans,
40 in de meisjesdans,
Alle meisjes die gaan knielen gaan,
Alle meisjes die gaan knielen gaan."

De eerste prille jaren:

in 1992 treedt Rozemarijntje voor het eerst op met Pasen, hun eerste deelname aan de Internationale Folklorefeesten. De kinderen, fier als een gieter, doen dit op de grote markt op zaterdagnamiddag. De meisjes dragen bloemenrokjes en witte bloesjes, witte sokjes en zwarte schoenen. De jongens komen tevoorschijn in fluwelen broek en geruit hemd, donkere sokken en zwarte schoenen.

Het mag gerust gezegd, dat ons eerste Rozemarijntje, Sara, nog steeds danst en zelf dansleiding is ondertussen bij 't Havermeuleke. Het meeste kans om op te treden heeft Rozemarijntje in scholen met open-deur-dagen. Maar in 1993 beperkt de groep zich niet tot zaterdag alleen met Pasen, maar staan de kinderen ook op het grote podium op de festivalvertoning. Het is hoog tijd om open te bloeien!